Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Middelstum. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Vrijdag 25 september t/m 27 september 2020
Star Soprano

Star Soprano

vrijdag 25 september 20:00 uur Sint-Bonifatiuskerk Vries
zaterdag 26 september 20:00 uur Lutherse kerk Groningen
zondag 27 september 16:00 uur Hippolytuskerk Middelstum

Uitvoerenden: Lucie Chartin (sopraan) | Ivan Iliev (viool) | Robert de Bree (hobo) | Nika Zlataric (cello) | Robert Koolstra (continuo) programma Sopraanaria’s van Purcell, Monteverdi, Rameau, Merula & Handel
entree €25,00.
Kaarten alleen verkrijgbaar via www.luthersbachensemble.nl De kerken houden zich aan de richtlijnen betr. covid19.

Locatie Kerken: Sint-Bonifatiuskerk Vries
Lutherse kerk Groningen
Hippolytuskerk Middelstum
Prijs Toegang EUR 25,00
Lees meer

4

october
Dierendag carillonconcert

Dierendag carillonconcert

Wereld Dierendag en dus heeft Henk Veldman zich laten inspireren door dieren. Beestachtige muziek noemt hij het zelf, er komen elf dieren voorbij in een programma van klassieke en popmuziek.
Het carnaval der dieren van Camille Saint-Saens mag natuurlijk niet ontbreken, maar de beiaardier waagt zich ook aan Le Coucou van Louis-Claude Daquin.
De Fuga in g minor van Scarlatti kreeg in de 19de eeuw de bijnaam 'kattenfuga'. Het bijzondere openingsmotief zou zijn ontstaan doordat de kat van Scarlatti (Pulcinella) over de zwarte toetsen van het klavier zou zijn gelopen.
Tot slot El condor pasa van Simon & Garfunkel, Year of the cat van Al Stewart en de Eagle van Abba.
Drie bekende klassiekers uit de popmuziek, die mooi de sfeer en het gevoel verklanken wat je hebt bij katten en roofvogels.

Weer heeft beiaardier Henk Veldman van het Hemonybeiaard Middelstum een afwisselend programma samengesteld. Wellicht wilt u uw huisdieren laten meegenieten van deze bijzondere bespeling, als de huisdieren de muziek kunnen waarderen zijn ze van harte welkom.

Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen, voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. Rond de kerk, in het Asingapark, op het Concordiaplein en natuurlijk in eigen tuin. De toren blijft voorlopig gesloten.

Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma onderstaande website van de Commissie.
voorzitter@carillonmiddelstum.nl www.carillonmiddelstum.nl

Locatie Hippolytuskerk Middelstum: Concordiaplein 1
Middelstum
Tijd 14:00 - 15:00 uur
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen voorzitter@carillonmiddelstum.nl
Lees meer

26

december
Henk Veldman bespeelt het carillon

Henk Veldman bespeelt het carillon

Aanvullende informatie volgt.

Locatie Hyppolithuskerk Middelstum: Concordiaplein 1
Middelstum
Tijd 14:00 - 15:00 uur
Prijs Toegang gratis
Vrijdag 17 juli t/m 27 september 2020
Vrijheid met een zwarte rand

Vrijheid met een zwarte rand

Hoe was het voor Joden om na de Tweede Wereldoorlog terug te keren naar Groningen? Wat is in de provincie nog overgebleven van het Joodse leven? De expositie Vrijheid met een Zwarte Rand geeft antwoorden op deze en andere vragen over de naoorlogse Joodse gemeenschap van Groningen. Aan de hand van bijzondere foto’s, persoonlijke verhalen, documentaires en objecten wordt het beeld over het Groningse Joodse leven na de bevrijding verteld. Voor de Tweede Wereldoorlog kende Groningen een bloeiende Joodse gemeenschap. Rond 1940 woonden in de provincie Groningen ruim 5000 Joden, waarvan meer dan de helft in de stad. Amper 300 Groningse Joden overleefden de oorlog.

Nooit meer dezelfde
Hoewel de bevrijding in Groningen uitbundig werd gevierd, was voor veel teruggekeerde Joden de ellende nog niet voorbij. De opvang was in veel gevallen kil en bureaucratisch, soms zelfs vijandig en vernederend. De nazi’s waren dan wel verslagen, maar het antisemitisme was niet verdwenen. Na de oorlog vertrokken de meeste Groningse Joden dan ook naar Israël, Canada of de Verenigde Staten. Zij voelden zich niet langer thuis in Groningen. De Groningse Joodse gemeenschap was door de oorlog ernstig aangetast en zou nooit meer dezelfde worden.

Jeugdsjoel
Tijdens de expositie Vrijheid met een Zwarte Rand in Synagoge Groningen is onder meer het Eeuwige Licht uit de voormalige jeugdsynagoge aan de Folkingedwarsstraat te zien. Deze bijzondere lamp is een van de weinig overgebleven voorwerpen uit het interieur van de Jeugdsjoel. Dit Eeuwige Licht brandde er tot 1981. In dat jaar ging de Groningse Joodse Gemeente terug naar de synagoge in de Folkingestraat. De lamp werd meegenomen, maar verdween in een opslagkast. Enkele jaren geleden is de lamp in zijn geheel gerestaureerd.

Documentaires door Liefke Knol
In de tentoonstelling is ook een aantal rapporten en schoolschriften te zien. Ze zijn afkomstig van kinderen die in de jeugdsjoel lessen volgden. Zij leerden onder andere de Hebreeuwse taal en maakten kennis met de Joodse tradities. Filmmaakster Liefke Knol maakte voor de expositie twee documentaires. Zij interviewde leden van de Groningse Joodse gemeenschap over de bevrijding en het naoorlogse Groningen. Hoe was het om terug te keren naar Groningen?

De expositie Vrijheid met een Zwarte Rand: Joods Groningen na de bevrijding kwam tot stand met steun van Provincie Groningen en het Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) in het kader van 75 jaar vrijheid. Met dank aan: Nederlands Israëlitische Gemeente Groningen, Nieuw Israëlitisch Weekblad, RHC Groninger Archieven, Rijksuniversiteit Groningen en alle personen die een bijdrage hebben geleverd door hun persoonlijke ervaringen te delen of een bruikleen beschikbaar te stellen.

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag en zondag, 13.00 – 17.00 uur, donderdag en vrijdag vanaf 10.30 uur

Foto: De omzwerving van het Eeuwige Licht: Anton Tiktak, Arte del Norte.

Locatie Synagoge Folkingestraat Groningen: Folkingestraat 60
Groningen
Prijs Toegang EUR 3,00
Woensdag 22 juli t/m 2 oktober 2020
Woar de luchtn schier binn

Woar de luchtn schier binn

Foto: Bees Paradise van Marten van Holten

De Noordgangers zijn drie schilders die Groningen op hun eigen wijze weergeven in verf. Dat het voornamelijk het Groninger land is is wat zij gedrieën gemeen hebben. De outlook en de interpretatie is een ander verhaal. De Noordgangers, Reinier van den Berg (1959), Marten van Holten (1958) en Huib van der Stelt (1965) komen niet van oorsprong uit de provincie Groningen. Zij voelen (en dan mede door de schoonheid van het land) zich wel zeer nauw verbonden en kijken met een frisse, en inmiddels getriggerde blik naar het Grunniger Laan. De interpretatie van dat landschap wordt in het werk van ieder van de Noordgangers ‘eigenwijs’ uitgedrukt.

Van 22 Juli tot en met 1 Oktober exposeren de Noordgangers op drie plekken:

De kerk van Klein Wetsinge
Valgeweg 12, Klein Wetsinge
Dagelijks geopend van 11.00 - 18.00 uur

Theeschenkerij van Domies Toen
Hoofdstraat 76 9968 AG Pieterburen
Dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 uur

“Het Spijslokaal” Openluchtmuseum Het Hoogeland Oosterkerkpad 3 (restaurant, auditorium ingang) 9989 AH Warffum
Dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Klein Wetsinge

Hoofdstraat 76
Pieterburen
Tijd 11:00 - 16:00 uur
Prijs Toegang gratis
Woensdag 19 augustus t/m 30 september 2020
Im Gesichtskreis van Heidrun Prost

Im Gesichtskreis van Heidrun Prost

Foto: detail van een schilderij

Zuurdijk gaat internationaal! Heidrun Prost, geboren in Beieren, wonend in het Rheiderland, net over de grens, exposeert in de kerk van Zuurdijk. Heidrun Prost is geboren in 1966 in Kaufbeuren, Duitsland. Ze leeft en werkt in het Rheiderland, Duitsland. Ze is lid van de BBK Ostfriesland (Bund Bildender Künstler) en lid van ‘Kunst aan de rand van Nederland’. Ze had verschillende tentoonstellingen in Ostfriesland, Beieren, Belfast en Nederland.

In de tentoonstelling ‘Im Gesichtskreis’ toont ze olie- en pastelschilderijen van luchten, die ze dag in dag uit enkele maanden lang vastlegde. Ze vertelde dat dit werk ook een beetje haar heimwee naar de bergen verbeeldt. Immers, die wolken zijn net bergen! Heidrun schildert vooral. Ze onderzoekt het gezicht achter de mens, het wezen van hemel en aarde, van de natuur en van de dingen. Ze wordt geraakt door een bepaalde kleurtoon, door een verhaal, een geschiedenis of door de magie in een foto, een gebeurtenis of ervaring. Haar werk is altijd ‘eine Grenzwanderung’, een tocht op de grens van figuurlijk werk, fictie en abstractie.

De kerk is altijd open.

Locatie Kerk Zuurdijk: Hoofdweg 43
Zuurdijk
Prijs Toegang gratis
Vrijdag 4 september t/m 14 oktober 2020
Foto’s door Groningse portretfotograaf Frank Nuiver

Foto’s door Groningse portretfotograaf Frank Nuiver

Detail van foto uit de serie Out sight

Frank Nuiver richt zich, met zijn documentaire werkwijze, vaak op sociale onderwerpen. In zijn werk fotografeert hij vooral subgroepen en mensen aan de rand van de samenleving. Hij geeft ze een gezicht en vertelt hun verhaal. Zo heeft hij de serie De Compound gemaakt over een opvangtehuis voor veteranen met PTSS. Zijn andere fotoseries ‘Out sight’ en `Solutions, Energy' gaan over mensen die met zo min mogelijk voorzieningen bewust buiten en uit het zicht van de maatschappij leven. De foto’s die te zien zijn in Klein Wetsinge, komen uit deze laatste twee series.

Het Kerkje van Klein Wetsinge organiseert het hele jaar door wisselende exposities. De kerk is elke dag geopend van 10 tot 18 uur. De kerk is regelmatig verhuurd en besloten. Bellen vóór bezoek aan de expositie is daarom handig. Nicolaas Geenen 06-54685405.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Klein Wetsinge
Tijd 10:00 - 18:00 uur
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen kleinwetsinge@blgroningen.nl
Zaterdag 12 september t/m 3 januari 2021
Tentoonstelling Amsterdamse School in Delfzijl

Tentoonstelling Amsterdamse School in Delfzijl

In het MuzeeAquarium in Delfzijl wordt zaterdag de expositie ‘Amsterdamse School in Delfzijl, architectuur en vormgeving’ geopend. Deze tentoonstelling gaat over de in en rond Delfzijl aanwezige in Amsterdamse School-stijl gebouwde panden. De Amsterdamse School is een in de jaren ‘20 van de vorige eeuw tot bloei gekomen bouwstijl. Kenmerkend zijn de bijzondere dakvormen, de grote variatie in baksteentoepassingen, glas-in-lood ramen en geometrische vormen.
In de expositie in het MuzeeAquarium zijn onderdelen van gebouwen te zien: dakpannen, deuren, tegels en geglazuurde stenen. Ook de zogenaamde ‘toegepaste kunst’ krijgt aandacht; in de vorm van een interieur in de stijl van de jaren ‘20 en ‘30, en objecten die verschillende stijlen uit het begin van de 20ste eeuw illustreren, zoals art deco en art nouveau. Verder worden kasten van meubelfabrikant J. Huizinga uit Groningen, alsmede oude ansichten en recente foto’s van Jaap Groeneveld getoond.
Bovendien kan een Amsterdamse School-wandeling door Delfzijl worden gemaakt. Deze wandeling is verkrijgbaar bij VVV, gevestigd in het MuzeeAquarium.

Locatie MuzeeAquarium: Zeebadweg 7
Delfzijl
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Lees meer

20

september
Concert Klaas Spekken en Joost van der Beek

Concert Klaas Spekken en Joost van der Beek

20 september spelen streektaalzanger Klaas Spekken en gitarist Joost van der Beek ‘Herkenbare verhalen’ in de mooie kerk van Woltersum. Een intiem en afwisselend luisterconcert met Groningse, Nederlandse en Engelse luisterliedjes. Het programma is ontstaan tijdens hun concerten op Vlieland, elk liedje vertelt een verhaal. U hoort onder meer liederen van Ede Staal, Jim Croce, Herman van Veen, Bram Vermeulen.

Klaas Spekken
Klaas studeerde zang aan het conservatorium van Alkmaar. 20 jaar geleden besloot hij weer te gaan wonen in zijn Groningen. Hij is inmiddels 8 albums verder en geeft al 15 jaar concerten in eigen tuin. Verder is hij producent van de kinderopera In de Kooi is Gainaine Bange, die vorig jaar in première is gegaan.

Joost van der Beek
Joost studeerde gitaar aan het Prins Claus conservatorium en ARTEZ in Zwolle en nog een jaar in Los Angeles. Hij mag zich tot de beste gitaristen van Groningen rekenen.

Tijdens het optreden kunt u natuurfoto’s van Theo Verhoeven, schilderijen van Hanna van Wel en portretfoto’s van Ronnie Zeemering bewonderen.

Entree en reserveren
De entree is 10,- (incl. consumptie)
Gratis voor kinderen tot en met 12 jaar. Omdat wij i.v.m. de coronamaatregelen minder toeschouwers kunnen toelaten is het noodzakelijk om van de voren te reserveren, dit kan per onderstaand e-mailadres. Voor en tijdens het optreden gelden de richtlijnen van het RIVM.

Locatie Kerk Woltersum: Kerkpad 4
Woltersum
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang EUR 10,00; reserveren verplicht
Inlichtingen reserveren@ccwoltersum.nl

20

september
Viool en piano Sergei Bolotny en Keiko Sakuma Sergei Bolotny

Viool en piano Sergei Bolotny en Keiko Sakuma Sergei Bolotny

Wij vieren ons 45 jarig jubileum en willen juist nu, in deze coronatijd toegankelijke, opgewekte, ontspannen en troostrijke concerten blijven bieden. Niets doen is geen optie. Onvoorziene omstandigheden voorbehouden. De omstandigheden vragen wel om enige aanpassingen. Wij hanteren de strenge RIVM regels zoals:
• hygiëne
• frisse lucht
• 1.5 meter afstand

Wij kunnen door deze maatregelen slechts 45 gasten verwelkomen. De concerten duren 1 uur zonder pauze met na afloop gratis koffie met koek.

Reserveren veplicht
U reserveert uitsluitend telefonisch: Edo Edens 0597-532921. Reserveren kan op de navolgende uren: ’s maandags voor het betreffende concert van 9.00 uur-12.00 uur en van 14.00 uur-17.00 uur.

De deur gaat open 30 minuten voor aanvangstijd. Vanwege RIVM regels gepast geld meenemen.

Bij over reservering bestaat de mogelijkheid voor een 2e concert vanaf 13.30 uur.

Locatie Kerk Oudeschans: Voorstraat 33
Oudeschans
Tijd Aanvang 11:30 uur
Prijs Toegang EUR 10,00; reserveren verplicht

20

september
Corona classics in Mariakerk Krewerd

Corona classics in Mariakerk Krewerd

Vanaf zondag 26 juli 2020 elke zondagmiddag corona-vrij genieten van het orgel van Krewerd. Organist Hans Nomen uit Warffum is uw gastheer - hij verzorgt - met 'handen en voeten' - orgelmuziek uit vervlogen tijden en praat u tussen het spelen door bij over de muzikale meesters uit het verleden. Een laagdrempelig evenement waar u kunt binnen wippen en vertrekken wanneer u dat schikt. Corona-vrij genieten van muzikale klassiekers!

Locatie Kerk Krewerd: Kerkpad 8
Krewerd
Tijd 14:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer

22

september
Concert duo MjaMera

Concert duo MjaMera

Muziek van weemoed, verdriet... maar ook vriendschap en vreugde. Van klassiek tot klezmer.
Kinderen onder de 17 €5,00 entree.


I.v.m. de regels van het RIVM is reserveren via onderstaand e-mailadres verplicht.

Locatie Kloosterkerk Thesinge: Kapelstraat 2
Thesinge
Tijd Aanvang 16:00 uur
Prijs Toegang EUR 7,50; reserveren verplicht
Inlichtingen info@mjamera.nl
Lees meer
Vrijdag 25 september t/m 27 september 2020
Star Soprano

Star Soprano

vrijdag 25 september 20:00 uur Sint-Bonifatiuskerk Vries
zaterdag 26 september 20:00 uur Lutherse kerk Groningen
zondag 27 september 16:00 uur Hippolytuskerk Middelstum

Uitvoerenden: Lucie Chartin (sopraan) | Ivan Iliev (viool) | Robert de Bree (hobo) | Nika Zlataric (cello) | Robert Koolstra (continuo) programma Sopraanaria’s van Purcell, Monteverdi, Rameau, Merula & Handel
entree €25,00.
Kaarten alleen verkrijgbaar via www.luthersbachensemble.nl De kerken houden zich aan de richtlijnen betr. covid19.

Locatie Kerken: Sint-Bonifatiuskerk Vries
Lutherse kerk Groningen
Hippolytuskerk Middelstum
Prijs Toegang EUR 25,00
Lees meer