Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Middelstum. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

10

maart
Noordelijk Bach Consort

Noordelijk Bach Consort

Trauermusik J.S. Bach (BWV244a)

Tijdens het componeren van de Matthäus Passion bereikt Bach het bericht dat zijn vriend, prins Leopold van Anhalt-Köthen op 34-jarige leeftijd is overleden. Bach staakt tijdelijk het werken aan de Matthäus Passion en begint aan het schrijven van de muziek voor bij de begrafenis. Het stuk wordt een eerbetoon aan de muziekminnende prins die zelf een zeer verdienstelijk gamba- en fluitspeler was. Prachtige aria’s die Bach voor de Matthäus Passion schreef komen ook terug in deze Trauermusik, of is het andersom: de aangrijpende composities die Bach naar aanleiding van de dood van zijn vriend schreef gebruikte hij ook in de Matthäus? Komen we zo een stap dichter bij Bachs zieleroerselen; een genie dat zijn vriend verliest? Dit werk is onlosmakelijk verbonden aan de Matthäus Passion (BWV 244), maar staat in een andere, historische context.

Locatie Kerk Middelstum: Kerkpad 23 Middelstum
Prijs Toegang EUR 20,00
Lees meer

11

maart
Steen en Muur

Steen en Muur

Steniging en Verwoesting

Onder leiding van gastdirigent Adrián Rodríguez Van der Spoel brengt Capella Groningen een bijzonder programma met werk van 16e-eeuwse voornamelijk Spaanse en Italiaanse componisten rondom de thema’s Steniging en Verwoesting. Zware thema’s, maar getoonzet in aangrijpende en indrukwekkende treurmuziek, en passend in de tijd voor Pasen. In de vieringen van martelaren had de verering van de heilige Stefanus een speciale plek, gezien het grote aantal composities, vooral in de 16e eeuw. Stefanus geldt als de eerste martelaar van het christendom. Hij werd, zo vertelt het bijbelboek Handelingen, gestenigd na in Jeruzalem de hogepriester en de oudsten te hebben beschuldigd van de moord op de Messias. Over dit thema wordt uitgevoerd: het motet Lapidabant Stephanum van Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525 – 1594), delen uit de Missa Lapidabant Stephanum (gebaseerd op Palestrina’s motet) van Pedro Ruimonte (1565 – 1627), het motet Stephanus servus dei van Jacquet de Mantua (1483 – 1559), en de hymne Deus tuum van de onbekende Italiaanse componist Giovanni Mateo Asola (1524? – 1609). Het tweede deel van het programma bestaat grotendeels uit delen uit Lamentaties van Jeremia van Pedro Ruimonte. De klaagliederen van de profeet Jeremia vertellen over de verwoesting van Jeruzalem door de Babyloniërs, het wegvoeren van de mannen als slaven en het achterblijven van vrouwen en kinderen, armen en ouden van dagen. Uitgevoerd worden Lamentatie Feria V Lectio I en Lamentatie Sabbatho Sancto Lectio III. Naast Victoria, Guerrero en Morales is Ruimonte de vierde parel van Spaanse polyfonie. Het programma wordt besloten met het verstilde motet Bow thine ear, O Lord van William Byrd (ca1543 – ca1623), wat ook verhaalt over de verwoesting van Jeruzalem.

Locatie Kerk Middelstum: Concordiaplein 1 Middelstum
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 14,00
Inlichtingen reservering@capellagroningen.nl
Lees meer
Zondag 3 december t/m 28 februari 2018
Herbert en Herman van Hoogdalem

Herbert en Herman van Hoogdalem

Expositie

In de kerk van Klein Wetsinge is vanaf zondag 3 december een expositie met werk van de broers Herbert en Herman van Hoogdalem te bezichtigen. Fotograaf Herbert van Hoogdalem zegt over zijn fotografie: "Op veertienjarige leeftijd kwam ik in de ban van de fotografie. Tijdens mijn werkzame leven heeft de fotografie mij enorme voldoening en de nodige afleiding gegeven. Kunstschilder Herman van Hoogdalem volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen, waar hij sinds 1989 werkt als docent. Van Hoogdalem houdt atelier in Sauwerd. De voornaamste thema's binnen zijn werk zijn interieurs, portretten en stranden waarbij het licht het eigenlijke thema vormt. NB: De kerk is gesloten tijdens besloten partijen. Zeker weten of de expositie toegankelijk is? Bel dan even van tevoren; 06 546 854 05.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Woensdag 3 januari t/m 2 maart 2018
Onze Joodse Stadjers

Onze Joodse Stadjers

Joods 'Minimuseum' tijdelijk terug

De legendarische expositie 'Onze Joodse Stadjers' van voormalig architect Pieter Oegema over het joodse verleden van Groningen is vanaf januari 2018 opnieuw te zien. Van 1993 tot 2005 was de expositie een vast onderdeel van zijn winkel in kunstposters annex Minimuseum vlak bij het Groninger Museum. Nu is ze te tijdelijk zien in Synagoge Groningen, op een steenworp afstand. Pieter Oegema (Kollumerzwaag, 1933) was lange tijd architect in Groningen. Na beëindiging van zijn loopbaan als architect begon hij in 1993 een bijzondere winkel waar hij reproducties en ansichtkaarten van wereldberoemde schilderijen verkocht. Oegema had voor zijn winkel een strategische plek gekozen: korte tijd later werd honderd meter verderop het Groninger Museum geopend. De expositie in Synagoge Groningen bevat onder de titel 'Van goud tot hout' een opmerkelijke primeur. Op een nevenexpositie wordt een verzameling houten en bijna manshoge menora's (joodse zevenarmige kandelaars) getoond die door Oegema in de afgelopen decennia ontworpen en uitgevoerd maar nooit tentoongesteld zijn. Kenmerkend zijn het gebruik van massief hout en organische vormen, waardoor het lijkt alsof het bomen zijn. Ze zijn opgebouwd uit houten ringen die stuk voor stuk door Oegema zijn gezaagd en gepolijst. Oegema borduurt met zijn ontwerpen voort op traditionele, edelmetalen menora's.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Lees meer
Maandag 15 januari t/m 2 maart 2018
Verscheurd Groningen

Verscheurd Groningen

Gebreid huisje Rottum te zien tijdens expositie provinciehui

De expositie 'Verscheurd Groningen' bestaat uit de foto-expositie 'Geraakte Groningers', 'het warmste huisje van Groningen' en een terugblik op de acties 'Breien voor Groningen' en 'Gas, we breien er een einde aan'. De provincie biedt ruimte aan deze expositie omdat het op een positieve manier aandacht vraagt voor de problemen waar de mensen in het aardbevingsgebied mee te kampen hebben. De expositie reist rond om aandacht te vragen voor de gaswinningsproblematiek in Groningen. De gaswinning zorgt voor veel problemen: het draagt bij aan klimaatverandering en zorgt voor aardbevingen. Deze aardbevingen veroorzaken niet alleen scheuren in huizen, maar vooral ook scheuren in de levens van mensen. De tentoonstelling 'Verscheurd Groningen' is tot en met vrijdag 2 maart te zien in het atrium van het provinciehuis in Groningen, Martinikerkhof 12, onder voorbehoud van vergaderingen van Provinciale Staten en Statencommissies.

Locatie Provinciehuis (Atrium): Martinikerkhof 12 Groningen
Lees meer
Zaterdag 20 januari t/m 18 maart 2018
Geheimzinnige huizen in het kerkje van Rottum

Geheimzinnige huizen in het kerkje van Rottum

Expositie Sytske Feitsma

Van 20 januari tot en met 18 maart is in het kerkje van Rottum een expositie van ceramische tegeltableaus van beeldend kunstenaar Sytske Feitsma. Sytske kiest als thema voor haar werk “domus” ofwel “huis”. In de, een beetje geheimzinnig aandoende, tegeltableaus huizen diverse bewoners. Tussen de tableaus ontdekt men bijvoorbeeld het huis van de berkenziel of het huis van Anna. Sytske is woonachtig in Pieterburen. Sinds 1987 is zij werkzaam als ceramiste. Naast tegels en gebruiksvoorwerpen, vervaardigt zij fantasievolle vrije vormen, waarvan enkelen tijdens de expositie zijn te bewonderen.

Locatie Kerk Rottum: Kloosterweg 13 Rottum
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Vrijdag 23 februari t/m 25 februari 2018
Labyrint lopen in de Mariakerk

Labyrint lopen in de Mariakerk

Een labyrint in Oosterwijtwerd

In de kerk van Oosterwijtwerd kan elke laatste weekend van de maand het labyrint worden gelopen. In februari is dit komend weekend van vrijdag 23 tot en met zondag 25 februari elke dag van 10:00 – 18:00 Het labyrint is een oeroud, over de hele wereld verspreid symbool, een patroon van lijnen die samen een weg naar het midden vormen. Ze komen voor als rotstekeningen van 5000 jaar geleden, gekerfd in het landschap in Peru, met stenen gelegd in Scandinavië, aangeplant in Engeland, of afgebeeld op Syrisch aardewerk, en in de plavuizen van middeleeuwse kerken. Het labyrint is symbool voor de pelgrimsreis van de ziel, of voor de levensweg van iedere mens.

Locatie Mariakerk Oosterwijtwerd: Dorpstraat 29 Oosterwijtwerd
Tijd 10:00 - 18:00 uur
Inlichtingen mariakerkoosterwijtwerd@gmail.com
Lees meer
Vrijdag 23 februari t/m 4 maart 2018
Tussenland: een meditatieve luisterwandeling

Tussenland: een meditatieve luisterwandeling

Wandelen langs de stadsrand

Geniet in de periode van 23 februari tot en met 4 maart van de luisterwandeling Tussenland die start in de kerk van Leegkerk. Tussenland is een luisterwandeling langs de stadsrand van Groningen. Theatermaker Sijas de Groot neemt je mee naar het grensgebied waar stad en land elkaar ontmoeten. Door te luisteren naar gedachten en beschouwingen leer je op meditatieve manier het grensgebied te ervaren en vragen te stellen. Welke functie heeft het Tussenland? Hoe heeft de omgeving ons als mens gevormd? En welke invloed hebben veranderingen hebben op onze herinneringen? Tussenland is een solitaire luisterwandeling waarin kennis van landschap en stedelijke omgevingen op poëtische wijze wordt verweven met persoonlijke ervaringen en spirituele inzichten. In ruim anderhalf uur word je met een audiotour langs de stadsrand bij Vinkhuizen, de Held en Gravenburg geleid.

Locatie Kerk Leegkerk: Leegeweg 38 Groningen
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer

25

februari
Concert Alto Kwartet

Concert Alto Kwartet

Jazz- en rhythm & blues

Zondagmiddag 25 februari geeft het Alto Kwartet een concert in de kerk van Klein Wetsinge. Het repertoire van het Alto Kwartet omvat naast hoogtepunten uit de jazz- en rhythm & bluesgeschiedenis ook eigen werk. Het kwartet bestaat uit Julia Flenter (baritonsax/vocal/arrangementen), Janine ter Steege (altsax), Hugo Beukema (tenorsax) en Hans Bosch (altsax/arrangementen).

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Wetsinge
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Inlichtingen kleinwetsinge@blgroningen.nl
Lees meer

25

februari
Joerg Brinkmann Trio

Joerg Brinkmann Trio

Jazz in Feerwerd

Jörg Brinkmann (cello), Jeroen van Vliet (piano) en Dirk-Peter Kölsch (drums) vormen een ongebruikelijk trio. Een cello hoor je niet vaak in de jazz en dit geeft de groep een bijzonder en geheel eigen geluid. Hun muziek beweegt zich vaak op een bijzondere manier tussen jazz en moderne klassieke muziek, zonder daarbij ontoegankelijk te worden. Een prachtig voorbeeld daarvan is hun cd Ha!, waarbij drummer Kölsch naast zijn harmonieuze slagwerk bovendien op verrassende wijze gebruik maakt van verschillende voorwerpen, zoals onder andere mechanisch speelgoed.

Locatie Kerk Feerwerd: Valgeweg 3 Feerwerd
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Inlichtingen info@jazzinfeerwerd.nl
Lees meer

25

februari
What a wonderful world

What a wonderful world

Jazzvespers

Vanaf 25 februari vindt elke vierde zondag van de maand in de Martinikerk een experimentele jazzvesper plaats. De diensten worden voorbereid met steeds een wisselende groep internationale studenten van de jazz-afdeling van het Prins Claus Conservatorium. Elke dienst gaat uit van een bekend popnummer, waarop geïmproviseerd wordt. De eerste jazz-vesper vindt plaats op zondag 25 februari om 17.00 uur. Dan is het thema There’s is a crack in everything. That’s how the light gets in uit het nummer Anthem van Leonard Cohen. De muziek in de diensten heeft een improviserend karakter. Daarnaast is er solo- en samenzang. De diensten zijn Engelstalig. Voorganger is studentenpastor Tiemo Meijlink. Programma van de Jazzvespers: 25 februari There’s a crack in everything, that’s how the light gets in 25 maart I don’t know how to love him 22 april Morning has broken 27 mei What a wonderful world De diensten worden georganiseerd door de commissie Schoonheid met een Ziel, een initiatief van de Protestantse Gemeente Groningen en het GSp – Studentenplatform voor Levensbeschouwing.

Locatie Martinikerk Groningen: Martinikerkhof Groningen
Lees meer

25

februari
Gesualdo & de Victoria

Gesualdo & de Victoria

Het Vocaal Ensemble Groningen is een projectkoor o.l.v. Wilfred Reneman dat zich richt op a capellamuziek uit de Middeleeuwen en Renaissance. Voor dit project bestaat het koor uit 24 ervaren zangers uit het hele land. Twee componisten staan centraal in onze concerten: Tomàs Luis de Victoria en Carlo Gesualdo. Van de Victoria staan delen uit het zesstemmige Requiem op het programma. Dit prachtige werk is geheel gebaseerd op de Gregoriaanse melodieën, en valt op door zijn welluidende en brede samenklanken.

Locatie Doopsgezinde kerk, Groningen: Oude Boteringestraat 33 Groningen
Tijd Aanvang 16:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer